Káva pražená téměř do černa

Odedávna se na Kubě vyrábí káva pražená téměř do černa pro místní potřebu, ve východním regionu Kuby, zejména v kávovníkových oblastech. Když žena v domácnosti praží kávu, na konci procesu se přidává trochu cukru. Tak vzniká káva pražená téměř do černa. Pro Kubánce, termín "pražená téměř do černa" znamená praženou kávu. Ale pro Španěly káva "pražená téměř do černa" znamená kávu praženou s cukrem a kávu praženou bez cukru nazývají přírodní.

Znalci pražené kávy

Ve Španělsku kávu "praženou téměř do černa" konzumují ve velkém množství a konzumenti ji vyžadují v nejrůznějších směsích. Na trhu lze koupit čistou kávu "praženou téměř do černa", čistou přírodní kávu nebo směs přírodní a kávy "pražené téměř do černa" kávy v nejrůznějších poměrech, jedné a té samé značky. V případě gastronomického a hotelového byznysu se ve Španělsku zpravidla používá jako káva "pražená téměř do černa" zrnková káva, nemíchaná s přírodní.

Ekonomika kávy "pražené téměř do černa"

Základní ekonomická výhoda kávy "pražené téměř do černa" spočívá v tom, že je na Kubě levnější asi o 15 % než přírodní káva. Myslíme si, že tato výhoda není ta hlavní, ale je také důležitá.

Proč je káva "pražená téměř do černa" dobrá

Je třeba říci si technické prvky, které dělají kávu "praženou téměř do černa" dobrou pro gastronomii a komerční účely celkem. Jedno zrno zelené kávy bez pražení nemá chuť kávy. Během pražení kávy oleje, které dodávají kávě chuť a vůni, protože jsou lehké, se začínají odpařovat ze zrn.

Elektronické přepražení

Společnost Cubita získala ve Španělsku moderní pražicí přístroje na kávu, kde jejich elektronický systém řídí počítačové programy a jsou schopné zajistit přesný moment, kdy je nutno přidávat cukr do procesu pražení a tím zamezí úniku těch olejů, které dávají kávě její chuť a vůni. Všechny tyto elementy chuti a vůně se vysvobozují při mletí kávy a právě to dělá kávu "praženou téměř do černa" tak nasycenou chutí a vůní.

Více pěny z kávy "pražená téměř do černa"
Při použití kávy "pražené téměř do černa" na přípravu espresa vzniká více pěny, což je velkou předností a dává také lepší vzhled šálku kávy. Mimo to při přípravě bílé kávy s použitím kávy "pražené téměř do černa", barva bude tmavší než z přírodní kávy, v důsledku čehož je třeba menší množství kávy.

Je třeba konstatovat, že káva "pražená téměř do černa" má specifickou chuť, kterou ocení a identifikují znalci. Cukr se nespálí, ale zkaramelizuje, a to dává kávě její specifickou chuť. Pokud je původní surovina dobrá, tak i káva "pražená téměř do černa" bude také dobrá.

My si myslíme, že vysoce kvalitní káva "pražená téměř do černa" společnosti Cubita dává možnost připravit kávu espreso, jejíž kvalitu mohou ocenit pouze znalci, totiž Španělé, Portugalci, Italové a jiní. Vysoká spotřeba kávy "pražené téměř do černa" ve Španělsku a Portugalsku ukazuje na to, že chuť není horší, než u přírodní, protože mnozí v těchto státech dávají přednost kávě "pražené téměř do černa" před přírodní.