Kubánská káva se vyznačuje následující organoleptickou charakteristikou:
- velkolepé aroma, jemná a delikátní vůně
- dobrá, vyvážená plnost chuti
- příjemná kyselost s některými odstíny citrusu
- delikátní, měkká a sladká chuť

Zajímavost

Na ostrově Kuba je mnoho ruin kávovníkových plantáží oproti ostatním částem světa, tvořící základní archeologickou hodnotu. Mnohé pozoruhodnosti se zachovaly a jsou umístěny v zónách prohlášených UNESCEM světovým kulturním dědictvím. Jen v oblasti Las Terrasas, na západě státu, je takových ruin více než 60, které svědčí o ekonomické moci a slávě, kterou káva poskytla majitelům pozemků, dosažené v první třetině 19. století.

Nejznámější ruiny jsou:
- Buena Vista a La Union v oblasti Las Terrasas
- La Isabelica v oblasti La Sierra Maestra
- plantáž Chose Gelaberta ve Vajay