První káva se pila neslazená, hořká, a první zmínka o cukru v kávě byla zaznamenána v Káhiře v roce 1625. V roce 1662 v Anglii se káva podávala oslazená karamelem, běžným cukrem a někdy i medem.
Později se objevila tradice aromatizovat nápoj přidáváním kardamonu, hřebíčku, šťávy nebo slupek citrónu.
V roce 1817 byla poprvé připravena "karachilos", káva s vodkou.
Některé z aditivů se používají i v současnosti, ale sůl užívající si popularity ve východní Africe a hořčice, kterou používali Angličané v půlce 17. století, časem prověřeny jako přísada do kávy nebyly.
Zmínky o bílé kávě máme už z roku 1660, ale širšího využití zaznamenala až v letech 1850 až 1880.
Gastronomové by měli vědět, že zvláště v USA a v Evropě existuje tendence pít spíše aromatizovanou kávu. Do kávy se přidává více než 25 příchutí, jako například čokoláda, ořech, vanilka, mandlový likér, skořice a jiné. Mezi spotřebiteli kávy existuje základní dělení podle přípravy a spotřeby kávy.