První plantáže kávy se objevily na Kubě v roce 1748, poblíž Havany, převážně v okolí Vajay. Cukrová třtina a živočišná výroba vytěsnily kávu do hornatých oblastí Pinar del Rio, Las Viljas a východních hornatých provincií.

Odrůda Arabika na Kubě

Ve světě se vyrábí káva z odrůd Arabika a Robusta, přičemž Robusta je horší kvality. Kuba vyrábí kávu výhradně z odrůdy Arabika, protože tato odrůda dosahuje nejvyšší kvality. Podle formy zpracování se dělí na dva druhy: káva Lavado a přírodní káva.

Společnost Cubita se zabývá výrobou kávy Lavado, která se produkuje pouze pro export. Proto se sbírají pouze zralé plody, odstraní se slupky, následuje kvašení, promívání, sušení na slunci, a nakonec se odstraní pergamen a káva se třídí dle velikosti.

Pravá káva

Při výrobě přírodní kávy se sbírají zralé plody, plody, které začíbají zrát a nezralé plody. Dávají se do cementových slunečních sušáren a potom probíhá proces odstranění slupky.

Druhy kubánské kávy

Kuba vyrábí vysoce kvalitní kávu Arabico Lavado následujících druhů - Kristal, Mauntin, Extra Turkino, Turkino, Altura, Montanja a Karakolijo. Jejich kvalita je ceněna v Japonsku, Španělsku i v celé Evropě.