Kávovník se dostal na Kubu v 18 století. Přivezl jej tam Jose Gelabert, který založil v provincii Vajay, na předměstí La Gavana, v roce 1748 první kávovou výrobu na ostrově, a to ze zrn přivezených ze Santo Dominga, nacházející se v současné době v Dominikánské republice.

Rozmach kávové výroby začal na Kubě s příchodem francouzských kolonistů, kteří emigrovali z Haiti, odkud prchali před revolucí v roce 1791. Znalci, kteří mezi nimi byli, objevili, jak skvělé půdní a klimatické podmínky nabízí pro kultivaci kávy horské oblasti nacházející se v západocentrální a východní části ostrova. Tak se objevily rozsáhlé kávovníkové plantáže na Kubě, které se brzy proměnily v mocná centra výroby kávy. Díky tomuto rozkvětu se Kuba stala prvním světovým vývozce tohoto zboží již na začátku 19. století.

Zbytky kávovníkových plantáží z 19. století ležící u úpatí hor Sierra Maestra - to je unikátní svědectví časných forem zemědělství, rozvíjejícího se na území velmi obtížném pro obdělávání půdy. To pomáhá značně lépe pochopit ekonomickou, sociální a technologickou historii karibské oblasti a latinské Ameriky.