Káva – to je dobrý byznys

V gastronomii neexistuje více rentabilní zboží než káva. Kvalita podávané kávy určuje, zda zákazník přijde znovu, či ne. S námi poznáte rozdíl mezi vysocekvalitní kubánskou kávou Cubita a jinou, levnější kávou.

Dávkování kávy

Z jedné libry kávy připravíme 65 až 76 šálků kávy.

460 gramů (jedna libra) = 76 šálků kávy při 6 gramech na šálek, nebo 65 šálků kávy při 7 gramech na šálek

Španělští obchodníci říkají, že káva hradí náklady na světlo a pronájem.

Když prodáváte pivo, stojí vás jeden dolar, ale prodáváte ho za trojnásobek nákupní ceny.
Když prodáváte nealkoholický nápoj – prodáváte ho za pětinásobek nákupní ceny.
Když ale prodáváte šálek kávy, vyděláváte na něm dvacetinásobek výrobní ceny a jestliže prodáváte kávu po 1,50 dolaru, získáte třicetinásobek výrobní ceny.

Taková vysoká marže nutí k zamyšlení o důležitosti kávy pro jakýkoliv podniky veřejného stravování.